Pieter Huijgensz (Valstar)

Mannelijk ca. 1630 - 1720  (~ 90 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Aantekeningen    |    Gebeurteniskaart    |    Alles    |    PDF

 • Naam Pieter Huijgensz (Valstar) 
  Geboren ca. 1630 
  Geslacht Mannelijk 
  Begraven 22 jan 1720  Naaldwijk, Zuid-Holland, NLD Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  • Het staat vast dat Pieter na 1709 is overleden en toendertijd ook nog woonachtig was in Naaldwijk. In de begraafboeken van Naaldwijk (Extra ordinaire ontvangst op de begrafenissen, N38) staat beschreven dat er een extraordinaris ontvangst is op het begraven van ene 'Pieter Huijbregszoon'. Het is goed mogelijk dat dit Pieter Huijge betreft.
  Persoon-ID I2  Valstar/Valster
  Laatst gewijzigd op 17 mei 2020 

  Gezin N. N. 
  Kinderen 
   1. Huijg Pietersz Valstar,   geb. ca. 1666,   begr. 23 okt 1728, Naaldwijk, Zuid-Holland, NLD Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd ~ 62 jaar)
   2. Willem Pietersz Valstar,   ged. 14 okt 1668, Naaldwijk, Zuid-Holland, NLD Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   begr. 22 mrt 1737, Naaldwijk, Zuid-Holland, NLD Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd ~ 68 jaar)
   3. Trijntje Pietersdr Valstar,   ged. 03 okt 1670, Naaldwijk, Zuid-Holland, NLD Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   begr. 09 jun 1740, Naaldwijk, Zuid-Holland, NLD Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd ~ 69 jaar)
   4. Cornelis Pietersz Valstar,   ged. 12 okt 1674, Naaldwijk, Zuid-Holland, NLD Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   begr. 01 feb 1741, De Lier, Zuid-Holland, NLD Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd ~ 66 jaar)
   5. Claes Pietersz Valstar,   ged. 14 jan 1678, Naaldwijk, Zuid-Holland, NLD Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats
   6. Barbara Pietersdr Valstar,   ged. 05 jan 1681, Naaldwijk, Zuid-Holland, NLD Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   begr. 17 jan 1733, Naaldwijk, Zuid-Holland, NLD Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd ~ 52 jaar)
  Documenten 1600-1700
  Kohier van de huishoudens binnen de gerechten en ambachten onder Delft ressorterende (1680)
  Kohier van de huishoudens binnen de gerechten en ambachten onder Delft ressorterende (1680)
  Het Delflandse kohier van de huishoudens, beter bekend als het Kohier Familiegeld, was een éénmalige belastingheffing. In 1674 was er ook een heffing (het Groot Familiegeld) maar die was alleen voor bewoners die meer dan 1000 gulden bezaten. Doel was het financieren van de oorlog.

  Kinderen tussen de 4 en 10 jaar werden als half aangemerkt. Pieter Huigen was weliswaar arbeider, maar het niet breed. Hij leefde van de armen zoals staat opgetekend. Dat wil zeggen dat hij werd ondersteund door de diaconie, omdat hij niet genoeg verdiende om rond te komen.

  Op 9 januari 1707 ontvangt Pieter een bedrag van f 12,- van de Naaldwijkse diaconie. Leendert Valstar trekt in het Valstar-stamboomboek uit 1978 de conclusie dat Pieter door die eenmalige ontvangst op hoge leeftijd (ca. 80 jaar) geen armlastige moet zijn geweest, maar de toevoeging van de Delflandse kohier bewijst het tegendeel.

  Omdat Pieter wel degelijk armlastig was en kinderen in een bepaalde leeftijd maar voor de helft werden aangeslagen, is het niet ondenkbaar dat sommige kinderen (ouder dan 10) van Pieter voor de helft werden aangeslagen, juist omdat er nauwelijks wat te halen viel bij Pieter. Het kan ook zijn dat de oudste zoon net niet thuis was. 4,5 is wat dat betreft ook geen hard feit voor de gezinssituatie, maar wel een goede benadering.
  Laatst gewijzigd op 16 dec 2018 
  Gezins-ID F6667  Gezinsblad  |  Familiekaart

 • Gebeurteniskaart
  Link naar Google MapsBegraven - 22 jan 1720 - Naaldwijk, Zuid-Holland, NLD Link naar Google Earth
   = Link naar Google Earth 

 • Aantekeningen 
  • In 1652 met att. ingekomen bij Ds. Vlitarpius te Naaldwijk. Zijn vrouw wordt niet genoemd. Waarschijnlijk is hij naar de Oranjepolder verhuisd voor 1688. Zijn zoon Willem woont daar bij zijn huwelijk, evenals de andere kinderen.

   Mogelijk heeft Pieter meerdere vrouwen gehad. Dat vermoeden rijst vanwege de vernoeming van de dochters van zijn 3 zonen. Alle drie de zonen hebben wel een zoon die PIETER heet, maar in de namen van de dochters is geen verband te ontdekken van de vrouw van Pieter Huijgensz. De oudste zoon Huijg heeft 3 dochters: Maria, Maartje en Hendrikje. De naam van zijn schoonmoeder is echter niet bekend.

   De 2e zoon Willem heeft 2 dochters, waarvan Eva vernoemd is naar zijn schoonmoeder, de andere heet Leuntje.

   De 3e zoon Cornelis heeft 5 dochters, waarvan de oudste (Geertruida) en de jongste (Grietje) zijn vernoemd naar respectievelijk zijn eerste en tweede schoonmoeder. De overige drie heten Klaasje (2 keer) en Neeltje.

   Dit alles overziende zou het dus mogelijk zijn dat de 3 zonen van Pieter Huijgensz alle drie een andere moeder hadden. Er is echter geen enkele trouwinschrijving van Pieter Huijgensz. gevonden en ook geen begraving, noch van hemzelf, noch van enige echtgenote van hem.